Guide: Refunder tipsar – så enkelt byter du till vinterdäck

Brr, det är oundvikligt – vintern och halkan närmar sig med stormsteg.

Den 1 december ska vinterdäcken på bilen. Men det är tillåtet med dubbdäck redan den 31 oktober – om det är eller befaras bli vinterväglag. Cashbacksajten Refunder som ger dig återbäring på alla dina köp tipsar dig hur man enkelt byter däck själv.

Vinterdäck

Vinterväglag anses vara när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen du vistas på.
Sommardäck har en gummiblandning som gör att de blir för hårda när det är kallt. Därför bör man använda vinterdäck när temperaturen närmar sig noll – eller när det är minusgrader. Dackonline.se har vinterdäck och ger dig 2 procent återbäring när du köper däcken via cashbacksajten Refunder.se.

vinterdäck-staplade

Men vad är det som krävs för att däcken ska klassas som vinterdäck?
Enligt Transportstyrelsen kan vinterdäck vara antingen dubbade eller odubbade så kallade friktionsdäck. Däcken ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow.
Men var uppmärksam – det förekommer däck på marknaden som är märkta med M och S utan att vara särskilt framtagna för vinterkörning, exempelvis grovmönstrade terrängdäck.

CO_Doubleline_Whitedäckbyte

Vill du spara pengar och byta däcken själv? Verktyg kan du fynda på clasohlson.se via Refunder – du får dessutom pengar tillbaka på ditt köp. Du behöver bland annat ett fälgkors och det finns från 49 kronor, och en domkraft hittar du från 89 kronor, båda på Clas Ohlsson.

(Klicka på länken för att få återbäring via Refunder på Clasohlson.se)

10 steg – byt till vinterdäck:
1. Innan navkapslarna tas bort, se till att bilen står på plan mark. Lossa sedan muttrarna på samtliga däck med en fälgnyckel.
2. Kolla i manualen var bärpunkten är – däcket närmast just bärpunkten bör du byta först.
3. Ta domkraften, placera under bilen och hissa upp bilen ungefär en decimeter.
4. Skruva loss alla muttrar.
5. Ta bort däcket, markera var det ska sitta. Till exempel VF för vänster fram.
6. Sätt på det nya däcket.
7. Skruva åt alla muttrar, hårt. Dra åt muttrarna korsvis så att att däcket inte hamnar snett.
8. Sänk ner fordonet. Gör samma sak med resterande tre däck.
9. Dubbelkolla alla muttrar och dra åt dem ytterligare.
10. Kontrollera gärna lufttrycket på däcken.

 

Refunder är en så kallad cashbacksajt som ger dig återbäring varje gång du handlar i någon av de anslutna e-butikerna. Att bli medlem hos Refunder innebär enbart fördelar för dig som konsument. Det tar bara några sekunder att registrera sig, är helt gratis och förpliktigar inte till köp, men när du ändå ska köpa något så får du både varan du vill ha – och en viss del av pengarna tillbaka! Just nu dubbel återbäring i 48 timmar för nya medlemmar. Refunder ägs bland annat av Bonnier.

Share this: