Godaste lussebullarna – så lyckas du

Lussebulle till leda eller världens godaste bulle? Hela grejen med Lucia?! Det är skillnad på bulle och bulle. Följ med när vi bakar världens godaste saffransbröd. Cashbacksajten Refunder som ger dig återbäring på alla dina köp får proffstips och reder ut saffran, margarin – och apelsinjuice.  

lussebullar
Bara för att bullen är gul är den inte god, det har vi alla märkt. Och även om fulknep som gurkmeja i degen kanske börjat ebba ut finns det fortfarande en massa dåliga kopior på det originalet – den perfekta lussebullen – där ute. För en välbakad lussebulle är bland det godaste som går att avnjuta.

Proffsens tips – knepen som gör skillnad

För det första: smör! Margarin gör ingen lycklig. Inte ens specialla bakmargarin, som lovar runt men håller tunt. Att använda margarin och inte smör är som att be en mästerkock koka varmkorv. Smör är oslagbart när det gäller att locka fram goda, runda smaker och är dessutom en helt naturlig produkt.

Fem fenomenala tips för framgång – följ proffsens tips

  1. Blötlägg saffransdegen innan

Det kryllar av recept på olika saffransinläggningar på nätet. Snappa upp ett du gillar och använd. Bullar blir godare och det dyrbara saffranet kommer till sin rätt. (denna punkt tar inte upp något om blötläggning av saffransdegen)

  1. Jäs bullarna utan drag

Drag är döden för degen. Ett proffstips är därför att jäsa bullarna – i ugnen. Där är dragfritt och där har du plats, för på bänken är det oftast fullt med prylar och disk. Se bara till att ugnen inte är igång.

  1. Gör inte för stora bullar – väga går snabbt och det blir rätt

Håller du storleken på dina lussebullar någorlunda jämn blir resultatet bättre. Blandar du väldigt stora och små riskerar du torra småbullar eller degiga stora bullar. En perfekt lussebulle ska vara spänstig på gränsen till frasig. Allra helst med antydan till ett ”knäckigt” skal när du biter i den. Då har bagaresset varit i farten. Väger du dina bullar slipper du gissa, 70 gram är en bra storlek. Julens snyggaste våg hittar du hos Designonline, inredningsbutiken ansluten till Cashbacksajten Refunder. Där finns Eva Solo digital våg för 449 kronor – snygg och lyxig till dig själv eller som julklapp.

eva

  1. Ersätt en del av mjölken med apelsinjuice

Precis som proffsen har apelsinjuice i pannkakorna kan du ha apelsinjuice i dina lussebullar. Smaken får en extra skjuts och färgen blir djupare. Däremot är det en myt att det tillför C-vitamin. Vitaminet förstörs nämligen vid upphettning. Men det blir goda bullar, lita på det!

  1. Rotera under gräddning – särskilt viktigt om du har gasugn

Gasspis är kockarnas val, men gasugn är inte lika kul. Har du gasugn vet du att det är en utmaning att få värmen jämn. Men oavsett ugn är det ett bra tips att ta ut och rotera plåten vid halvtid, så blir gräddningen jämnare.

Share this: